8 maart: Internationale Vrouwendag

Wereldwijd aandacht vragen voor de mensenrechten van vrouwen. Dat is de inzet van Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart. Dit jaar is het thema: ‘Invloed met impact.’ Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de wereld een beetje mooier te kleuren.

In theorie hebben vrouwen en mannen in vele landen van de wereld gelijke rechten en plichten, maar in praktijk blijkt dit vaak anders te zijn. Vrouwen vormen op allerlei terreinen nog steeds een kwetsbare groep. In een groot aantal landen, vooral in de derde wereld, heeft een vrouw minder invloed dan haar man, zowel in het openbaar als binnenshuis.

“Een wereld waar vrouwen worden gemarginaliseerd is een steriele wereld, omdat vrouwen niet alleen draagsters van het leven zijn, maar omdat ze ons de mogelijkheid geven de wereld op een andere manier te zien, de dingen te begrijpen met een hart dat creatiever, geduldiger en gevoeliger is.”
-Paus Franciscus, Internationale Vrouwendag 2015

Bovendien hebben veel vrouwen nog altijd te maken met seksueel geweld of intimidatie. Er valt dus nog genoeg te verbeteren. Op een dag als Internationale Vrouwendag kunnen we hierbij stilstaan. 8 maart is de dag dat we wereldwijd verbonden zijn en solidair zijn met vrouwen die strijden voor gelijkwaardigheid. Wij wensen alle vrouwen een fijne vrouwendag toe.