Ad en Ria dragen het stokje over

Als koster was Ad de Lang ruim 13 jaar lang een vertrouwd gezicht in de kerk van Dreumel, terwijl zijn vrouw Ria meedraaide in de avondwakegroep en de poetsgroep.

Dit jaar zijn ze gestopt als vrijwilligers. “Het vertrek van kapelaan Steijaert was het juiste moment om te stoppen”, vertelt Ad. “Ik heb prettig met de kapelaan samengewerkt. Als er een nieuwe priester komt, moet je toch weer op elkaar ingespeeld raken en mede gezien mijn leeftijd (74) en de bijkomende ongemakken, heb ik de knoop doorgehakt. Met pijn in mijn hart want ik deed het gruwelijk graag.”

Tweede thuis

Ad was dagelijks in de kerk te vinden en deed op weekbasis al gauw 10 tot 15 uur vrijwilligerswerk. “Als koster ben je een soort gastheer. Je steekt de kaarsjes aan, zorgt dat de verwarming op temperatuur is, legt de misboekjes achterin de kerk en zet alles klaar voor de priester. Je werkt een vast ritueel af. Als koster vind je het prima om op de achtergrond je ding te doen. Ook draaide ik een muziekje voordat de mis begon. Dat werd gewaardeerd.”

“Ik kan er echt van genieten als alles op rolletjes loopt, vooral bij grotere gebeurtenissen. Zoals de afscheidsmis van kapelaan Pieter Zimmerman met aansluitend een processie naar Huize Barbara, met wierook en baldakijn, wat echt zo’n nostalgische sfeer van vroeger gaf. Of de installatie van pastoor Titus, waar twee bisschoppen bij waren, mgr. De Korte en de bisschop van Titus uit India. Je bereidt alles voor, legt de rode loper uit en als er dan een mooie mis volgt, kan het niet meer kapot.”

Met de touringcar naar Kevelaer

Ook Ads vrouw Ria heeft vele uren aan de Kerk gegeven. De avondwaken verzorgen, koperpoetsen, het organiseren van de bedevaart naar Kevelaer en 1001 andere klussen. “De bedevaart naar Kevelaer was best spannend”, zegt Ria met een glimlach. “Het was veel geregel om alles rond te krijgen met de touringcar. En het idee dat we in Kevelaer iemand zouden vergeten mee terug te nemen, hield me ’s nachts wel wakker.”

Des te meer genoten Ad en Ria van hun verzorgde reis naar Rome. “Dat was onvergetelijk”, vertelt Ad. “We gingen met een klein gezelschap onder leiding van pastoor Massaer en hebben in een voormalig klooster overnacht. In drie dagen tijd bezochten we prachtige kerken en ik mocht zelfs misdienaar zijn.”

Kracht uit geloof

Het geloof is belangrijk voor Ad en Ria. Niet alleen kijken ze met veel plezier terug op hun Romereis, ook hun bezoek aan Lourdes was onvergetelijk. “Die prachtige lichtjesprocessie in de avond, samen bidden met mensen uit alle landen: heel bijzonder”, zegt Ad. “Daar op die plek waar Maria is geweest, krijg je steun en kracht. Dan kun je er weer tegen”, vult Ria aan.

Ad en Ria, namens de parochie hartelijk bedankt voor alles!

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan een van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl