De twaalf apostelen: deel 12 (slot) – Judas Iskariot

We sluiten onze serie van 12 apostelen af met een leerling van Jezus die een minder fraaie reputatie geniet, Judas Iskariot.

In de oorspronkelijke lijst van 12 apostelen wordt Judas Iskariot meestal als laatste genoemd. Judas verried Jezus voor de prijs van 30 zilveren munten. Hij kust Jezus op de wang zodat de soldaten wisten wie Jezus was. Deze Judaskus is vaak afgebeeld in de schilderkunst.

Ook komen we Judas tegen op de bekende muurschildering van Leonardo da Vinci in Milaan, in Santa Maria delle Grazie, waarvan we hier een detail zien:

(Bron: Wikipedia)

Ook wordt Judas vaak afgebeeld met een zakje muntjes. Judas speelt in het evangelie de rol van verrader en is daarom als enige apostel geen heilige. Volgens Mattheüs krijgt hij spijt van zijn daad en brengt hij de munten terug, voordat hij zelfmoord pleegt door zichzelf op te hangen.

In veel apostel-cycli is Judas niet afgebeeld (zoals in de schilderijenserie van El Greco). Zijn plaats wordt dan ingenomen door Mattias, of in sommige series door Paulus.

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan een van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl