De twaalf apostelen: deel 1. De Heilige Petrus

Petrus heette eigenlijk Simon, maar werd door Jezus ‘De rots’ (Grieks: Petros) genoemd waarop hij zijn Kerk zou bouwen. Inderdaad was Petrus de apostel die na Jezus’ dood naar Rome trok om het christelijke geloof te verspreiden.

Daarom wordt Petrus gezien als de eerste paus en werd hij na zijn dood de hemelbewaarder. In de kunst wordt hij vaak afgebeeld met twee sleutels: een van de hemel en een voor de aarde. Ook wordt Petrus vaak geschilderd met een haan als verwijzing naar de kruisweg van Jezus. Jezus voorspelde dat Petrus hem drie keer zou verraden nog voor de haan gekraaid had. En inderdaad ontkende Petrus tot drie keer toe dat hij Jezus kende tijdens de kruisweg van Jezus door Jeruzalem.

In het jaar 64 werd Petrus in opdracht van keizer Nero door kruisiging gedood. Omdat hij zichzelf niet aan Jezus gelijk wilde stellen, liet Petrus zijn kruis onderste boven zetten.

  • Geboren: Galilea (jaartal onbekend)
  • Gestorven: Rome, ca. 64 na Christus
  • Feestdag: 16 januari (Petrus’ banden: oosterse kerk), 22 februari (Petrus’ stoel te Rome), 29 juni (samen met Paulus), 1 augustus (Petrus’ banden: westerse kerk).
  • Symbolen: sleutels, haan
  • Beschermheilige: gevangenisbewakers, vissers, schippers, sloten- en horlogemakers, smeden en metselaars

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan een van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl