Gedenkdag Johannes de Doper

 Op 29 augustus herdenken we de gewelddadige dood van Johannes de Doper. Johannes werd vermoord door toedoen van een ‘femme fatale’… Er bestaan meerde versies van het motief voor zijn onthoofding. Veel kunstenaars werden erdoor geïnspireerd. Hier twee versies waarbij Salomé, de dochter van Herodias, een belangrijke rol speelt.

 

1 – Koning Herodes had Johannes de Doper gevangengenomen, vanwege zijn kritiek op het huwelijk van de koning met Herodias, de vrouw van zijn broer. Tijdens een groot feest liet Herodes Salomé, de dochter van Herodias, dansen voor zijn gasten. Haar dans viel in de smaak en daarom bood Herodes haar aan om haar te geven wat ze maar wenste. Ze overlegde met haar moeder en zei: “Ik wil dat u me nu meteen op een schaal het hoofd van Johannes de Doper geeft.” Herodes wilde Johannes eigenlijk niet doden uit angst voor het volk, dat hem als een heilige profeet zag. Van de andere kant wilde hij ook niet afgaan voor zijn gasten en daarom beval hij Johannes te doden. Het hoofd van Johannes de Doper werd binnengebracht op een schaal en werd aan Salomé en Herodias gegeven.

 

Gustave Moreau, 1875

 

2- Johannes de Doper maakt naam. Iedereen wil door hem gedoopt worden om zich van vieze luchtjes en een stinkende adem te ontdoen. Johannes heeft dan wel een fijne neus, maar charmant is hij allerminst. Wanneer de knappe prinses Salomé op een dag te paard passeert met haar gevolg, roept hij haar toe: ‘Hé prinsesje, jij hoeft niet te betalen om door mij gedoopt te worden!’ Prinses Salomé antwoordt dat haar kamermeisjes haar al dagelijks van kop tot teen besprenkelen met een luxueus oosters parfum.

Johannes snuift: ‘Bedoel je dat goedkope mengsel van suiker, wijn en kattenpis? Zelfs als je er tien liter van gebruikt, stink je nog naar rotte eieren.’ Prinses Salomé gebiedt meteen om Johannes te onthoofden.

Onbekende schilder, 16e eeuw


Henni de Groot

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan een van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl