Alphen: H. Lambertuskerk

Alphen
De Sint-Lambertuskerk is in 1930 gebouwd, naar een ontwerp van architect Valk. Hierbij zijn een aantal onderdelen van de middeleeuwse dorpskerk bewaard gebleven: de laat-gotische koorsluiting en de noordelijke zijbeuk. Onder het schip zijn overgebleven en na het aanbrengen van een betonvloer zichtbaar gemaakt de overblijfselen van een wellicht 10e-eeuwse voorromaanse basiliek met crypt. De westgevel van de basiliek is bewaard tegen de latere toren. De kerk is in 1931 ingezegend door bisschop A.F. Diepen.

Veel van het interieur dateert uit de negentiende eeuw: altaar (1855), preekstoel (1843), biechtstoelen (1858), beelden (1837) en kruisbeelden (1860 – 1880).

Kenmerkend
De 24 m hoge kerk bezit een uniek rijk gesneden barokaltaar vervaardigd door de gebroeders Goossens uit Den Bosch met zuilenstellingen en beelden van de H. Petrus en de H. Paulus.

Patroon
De heilige Lambertus van Maastricht is patroon van deze kerk. Zijn naamdag is 17 september Lambertus was bisschop van Maastricht tussen ca. 670 en het jaar van zijn dood. Hij is martelaar en de patroonheilige van de textielarbeiders.

Begraafplaats
Het oude kerkhof bevindt zich naast de kerk aan de Kerkstraat. Hier vinden geen begrafenissen meer plaats. Er is een nieuwe, algemene begraafplaats aan de Greffelingsestraat 31A in Alphen.

De sfeervolle Mariakapel in de Sint-Lambertuskerk

Locatieraad
Jos de Lang (voorzitter), Ria van Uden, Chris Poulussen en Lucienne Poulussen.
Contactpersoon uitvaart: Lucienne Poulussen (0487-561574).
Contactpersoon misintenties: Ria van Uden.

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan een van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl