Wamel
Dit kerkgebouw is in 2023 aan de eredienst onttrokken en staat samen met de pastorie te koop.
Oude Sint-Victorkerk
Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Sint-Victorkerk (gebouwd eind 19e eeuw) kapotgeschoten. Bij de vrede op 5 mei 1945, is vooral het middenschip en de toren een ruïne en in januari 1946 besluit het kerkbestuur definitief tot afbraak en de realisering van een nieuw kerkgebouw. In de periode van oktober 1944 tot en met mei 1954 werd de gymzaal van de gemeente als noodkerk gebruikt. In 1946 werd deze noodkerk aanmerkelijk vergroot met de aanbouw van een sacristie.
Nieuwe Sint-Victorkerk
In oktober 1949 ging pastoor Van Bakel met zijn kerkmeesters Gijs de Lorijn en Gerrit Rutten, er een paar keer op uit om nieuwe kerken te bekijken. De kerk van Volkel stond hen wel aan; besloten werd architect van Halteren uit Den Bosch op te dragen een zelfde soort kerk ook voor Wamel te ontwerpen. Bij gelegenheid van zijn zilveren priesterjubileum op 11 juni 1950, ontvangt van Bakel, als parochiegeschenk een bijzonder fraai processie-rustaltaar gemaakt door timmerman Rein van Rossum. Tegelijkertijd wordt het ontwerp voor de nieuwe kerk bekend gemaakt, compleet met een fikse toren vóór de kerk en een klein torentje op de middenbeuk. Het bisdom wil een veel soberder kerkgebouw met alleen een klokkentoren. Als compromis: geen echte toren, maar het geplande houten dakgebint wordt vervangen door een fraai stenen gewelf. Op 5 juli 1953 mocht pastoor van Bakel, onder geweldige belangstelling van zijn parochianen, de eerste steenlegging verrichten.
Al op 11 april 1954 (Palmzondag) kon de nieuwe kerk van pastoor van Bakel en kapelaan J. Merkx plechtig in gebruik worden genomen. De officiële inwijding door mgr. W.Mutsaerts was op maandag 3 mei 1954.
Beeldend kunstenaar Jac Maris heeft de meeste beelden in de Wamelse kerk gemaakt.
Patroon
De heilige Victor van Xanten (287) is een martelaar en was een Romeins officier welke volgens de legende stierf toen de keizer van Rome de christenen in gans het Romeinse Rijk vervolgde.
Hij werd de patroon van de stad Xanten en van de molenaars en hij is patroon van de Dom van Xanten aldaar, die gebouwd is tussen 1263 en 1544 en is vernoemd naar St. Victor. Hij wordt afgebeeld als soldaat of ridder in wapenuitrusting met een rode mantel van een Romeins officier. Hij heeft een palmtak van de overwinning in de hand wat erop wijst dat hij een martelaar is. Het zwaard in zijn andere hand geeft aan dat hij op onfortuinlijke wijze gestorven is door het zwaard.
De kerk van Wamel is de enige binnen de Sint-Christoffelparochie die geen rijksmonument is. Wel is het gemeentelijk monument.
Begraafplaats
Aan de Sint-Victorstraat 4 ligt het kerkhof, pal naast de kerk. Er is ook een algemene begraafplaats in Wamel aan de Hogeweg 1B.
Locatieraad
Jan Gerritse, Ben Janssen.
Tip: nieuws over Wamel
Binnen Wamel is er een speciale nieuwsbrief voor de geloofsgemeenschap en een veelbekeken website.