Neem St. Christoffel mee op reis

St. Christoffel is de patroonheilige van onze parochie. Wie is Christoffel en waarom wordt hij gezien als een beschermer van de reizigers?

Tegenwoordig is reizen iets vanzelfsprekends, maar in de middeleeuwen was het een gevaarlijke onderneming. De middeleeuwse reiziger bad daarom voordat hij op reis ging tot de heilige Christoffel, de patroonheilige van de reizigers. Op 24 juli vieren we zijn naamdag.


Waarom Christoffel de patroonheilige van de reizigers is, lezen we in zijn heiligenleven. Volgens de legende was Christoffel een reusachtige man uit Kanaän die alleen de machtigste heerser wilde dienen. Zijn eerste meester was een koning, maar Christoffel ontdekte dat die bang was voor de duivel. Hij concludeerde dat de duivel daarom nog machtiger moest zijn dan de koning en besloot in dienst van de duivel te treden. Vervolgens merkte Christoffel dat de duivel bang was voor Christus. Hij verliet daarom de duivel en ging op zoek naar Christus, om Hem van dienst te zijn.


Onderweg vroeg Christoffel aan een kluizenaar hoe hij Christus kon dienen. De kluizenaar vertelde over Christus en wist een manier voor Christoffel om Christus te helpen. Hij bracht hem naar een wilde, gevaarlijke rivier, waarin veel mensen verdronken, als zij probeerden over te steken. Met zijn uitzonderlijke lengte en kracht kon Christoffel de mensen veilig naar de overkant brengen.


Op een nacht stond er een kind aan de oever. Het kind vroeg aan Christoffel of hij hem veilig over wilde zetten. Christoffel nam het kind op de schouders, maar met elke stap die hij zette, werd het kind zwaarder. Nadat hij met moeite de rivier had overgestoken, vertelde het kind dat hij Christus was en dat Christoffel, door Hem te dragen, de zonden van de wereld op zijn schouders had gevoeld.


De naam Christoffel is afgeleid van het Griekse Christophorus oftewel Christusdrager. Nadat Christus was verdwenen, vertrok Christoffel naar Lycia om de lokale bevolking tot het christendom te bekeren. De koning van Lycia dwong hem om de heidense goden te vereren. Christoffel weigerde en werd ter dood veroordeeld en onthoofd.

Christoffel is nog altijd een actuele en populaire heilige. In katholieke landen hebben mensen bijvoorbeeld regelmatig een Christoffelbeeldje in hun auto liggen voor bescherming onderweg.

Laat uw voertuig zegenen

Onze parochie is naar Sint-Christoffel vernoemd. We vieren zijn patroonsfeest tijdens de H. Mis van zondag 25 juli om 9.30 uur in Dreumel. Na afloop van de missen dat weekend (Altforst, Boven-Leeuwen, Maasbommel, Beneden-Leeuwen en Dreumel) zegent de priester alle voertuigen op het kerkplein en vraagt hij de heilige Christoffel om bescherming voor een veilige reis. U bent van harte welkom!

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan een van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl