De Sint-Christoffelparochie wil troost en steun bieden aan de dierbaren van een overledene. Jezus Christus is bij ons, op de goede momenten van ons leven, maar ook bij de minder mooie.
Delen in de verrijzenis
Tijdens de kerkelijke uitvaart vieren we ons geloof in de verrijzenis. Dat is de kern van ons katholieke geloof, zoals Jezus Christus ons heeft laten zien met Pasen. Onze geliefde, die gestorven is en van wie we afscheid nemen, mag ook delen in de verrijzenis van Jezus Christus. Wij geven hem of haar uit handen en dragen hem over aan Gods barmhartigheid.
De dood heeft niet het laatste woord. Wij leven voort bij God.
De kerkelijke uitvaart
De afscheidsviering bestaat uit drie delen: de avondwake, de uitvaart met absoute en het afscheid met de begrafenis of crematie.
De avondwake
Het is een goed kerkelijk gebruik dat op de vooravond van de uitvaart de avondwake plaatsvindt. Dit is een gebedsdienst speciaal voor de overledene die door vrijwilligers van de avondwakewerkgroep wordt geleid. Tijdens de avondwake is eigen inbreng van de familie mogelijk.
De uitvaartviering
De uitvaartviering wordt voorgegaan door een priester. Er wordt uit de Bijbel gelezen. Brood en wijn worden geconsacreerd tot Lichaam en Bloed van Christus. De overledene wordt de eeuwige rust toe gebeden, vandaar de naam ‘requiemmis’. De absoute is de laatste aanbeveling ten afscheid. Het lichaam van de overledene wordt gezegend met wijwater en bewierookt.
Als nabestaande krijgt u bezoek van de priester om over vorm en inhoud van de uitvaart te overleggen. Uiteraard worden de liturgische kerkregels gevolgd, maar voor eigen inbreng is zeker ruimte.
Begraafplaats of crematie
Na de uitvaartviering wordt de overledene naar de laatste rustplaats begeleid. Als er gekozen is voor een crematie gaat de priester alleen mee op wens van de nabestaanden. De parochiegemeenschap neemt in de kerk afscheid.
Uiteraard houden wij als parochie graag vast aan de drie onderdelen van de uitvaart. Deze maken het tot één afscheidsviering . In bepaalde omstandigheden is het mogelijk om in de kerk alleen een avondwake te laten verzorgen of alleen een uitvaart.
Het uitvaartboekje
Het boekje van de uitvaart wordt doorgaans door de nabestaanden gemaakt. U krijgt hierbij hulp van de priester. Tijdens de avondwake of uitvaart krijgt het kruisje een plaats op een gedachteniswand in de kerk. Dit kruisje blijft in principe hangen tot Allerzielen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over een kerkelijke uitvaart en een begraafplaats in een van de acht locaties binnen de Sint-Christoffelparochie?