Privacybeleid

Vastgesteld in de vergadering van 17 oktober 2018 van het bestuur van de Sint Christoffelparochie
In bepaalde situaties is het voor parochies verplicht informatie over verwerking van persoonsgegevens schriftelijk ter beschikking te stellen. Dit geldt in alle gevallen wanneer personen (voor het eerst) worden opgenomen in de R.-K. ledenadministratie. In onderstaande situaties moet bijvoorbeeld aan de betreffende personen een privacyverklaring worden verstrekt (dit kan ook digitaal, bijvoorbeeld via e-mail):

  • Aan ouders van een dopeling bij de aanmelding voor het sacrament van het Doopsel;
  • Aan volwassenen bij de registratie van de opname in het catechumenaat;
  • Aan de huwelijkskandidaat(aten) indien hij of zij niet is ingeschreven in de ledenadministratie van de R.-K. Kerk;
  • Aan contactpersonen opgenomen in het nabestaanden en/of begraafplaatsregister (grafrechten) indien de contactpersoon niet is ingeschreven in de ledenadministratie van de R.-K. Kerk.
  • Aan de vrijwilliger, indien de vrijwilliger niet is ingeschreven in de ledenadministratie van de R.-K. Kerk.

1. Identiteit en contactadres van de gegevensverwerker:

Naam:
R.-K. Parochie Sint Christoffel Dreumel
Postadres:
Rooijsestraat 65, 6621 AK Dreumel
E-mail parochiesecretariaat:

2. Welke persoonsgegevens worden verwerkt door de parochie?

  • In het ledenadministratiesysteem staan diverse persoonsgegevens over onze parochianen en hun eventuele huisgenoten (partner, kinderen) opgenomen, zoals namen en adresgegevens. In het navolgende worden deze parochianen ook aangeduid als “betrokkenen”.
  • In het financieel systeem staan bepaalde financiële gegevens over kerkbijdragen vastgelegd.
  • In het parochieblad staan namen en contactgegevens van de pastores en diverse vrijwilligers. Ook staan er foto’s in van parochieactiviteiten waarop personen herkenbaar kunnen staan afgebeeld.
  • Op de website staan namen en contactgegevens van de pastores en vrijwilligers. Ook staan op de website foto’s van parochieactiviteiten waarop personen herkenbaar kunnen staan afgebeeld.
  • In de kerkelijke registers staan gegevens genoteerd over de sacramenten (doop, vormsel, huwelijk, overlijden) die in een van de kerkgebouwen van de parochie zijn voltrokken. Het gaat daarbij over de datum van uitvoering van het sacrament en de namen van de daarbij betrokken personen.
  • De aard van de opgeslagen persoonsgegevens vindt u in meer detail in artikel 5 van het Algemeen Reglement Bescherming Persoonsgegevens Parochies 2018.

3. Wat zijn de doeleinden van de parochie voor opslag en gebruik van de persoonsgegevens?

  • Te kunnen voldoen aan de administratieve verplichtingen die door het Canonieke Recht
    worden gesteld voor de deelname aan het kerkelijk leven of;
  • Een doelmatige administratieve organisatie van de parochiële gemeenschap en parochiële
    archivering te verzekeren of;
  • Te kunnen bijdragen aan het actualiseren van de kerkelijke ledenadministraties en archieven
    van andere kerkelijke rechtspersonen (zoals andere parochies) of;
  • Te dienen als bron voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden.

4. Wat zijn de rechtsgronden voor de gegevensverwerking door de parochie?

  • Het gerechtvaardigde belang van de parochie bij:
    • a) het instandhouden van een doelmatige organisatie van de parochiële gemeenschap
      door het bijhouden van de ledenadministratie, financiële administratie en kerkelijke
      registers;
    • b) het onderhouden van contact met haar parochianen en
    • c) het uitoefenen van haar kerkelijke opdracht.
  • De uitvoering van een overeenkomst waarbij de betrokkene partij is;
  • De nakoming van een wettelijke verplichting van de burgerlijke (bijvoorbeeld de
    belastingdienst) of kerkelijke overheid;
  • De toestemming die de betrokkene heeft verleend (bijvoorbeeld door als vrijwilliger toe te
    treden tot een werkgroep of zich op te geven als abonnee op het parochieblad of
    bijeenkomst van de parochie).

5. Bewaartermijn

  • De persoonsgegevens opgeslagen in andere bestanden worden niet langer bewaard dan
    nodig is voor het gebruik er van.
  • Uitzonderingen zijn gegevens die niet zonder onredelijke inspanning verwijderd kunnen
    worden (zoals oude gedrukte nummers van het parochieblad), gegevens die bewaard
    moeten worden op grond van een kerkelijk voorschrift (bijvoorbeeld de registratie van
    sacramenten in de kerkelijke registers) of in het algemeen belang worden bewaard in het
    parochiearchief.

6. Verstrekking van persoonsgegevens aan derden

  • Persoonsgegevens worden alleen verstrekt aan (en zijn grotendeels afkomstig van) kerkelijke
    instellingen die onderdeel zijn van het R.-K. Kerkgenootschap in Nederland. Voorbeelden
    daarvan zijn andere parochies, het bisdom en IPAL (het interdiocesane platform voor de
    financiële en ledenadministraties).
  • Uitzondering op het voorgaande is het – op verzoek – verstrekken van bepaalde gegevens aan
    de Belastingdienst op grond van een wettelijke plicht of een verwerker die door de parochie
    is belast met een opdracht (zoals bijvoorbeeld een salarisadministrateur of arbodienst).

7. Beveiliging van de opgeslagen persoonsgegevens

  • De beveiligde toegang tot het ledenadministratiesysteem is beperkt tot de
    ledenadministrateurs en de leden van het parochiebestuur. Andere personen hebben geen
    toegang.
  • De beveiligde toegang tot het financieel systeem is beperkt tot de financieel
    administrateur(s) en de leden van het parochiebestuur. Andere personen hebben geen
    toegang.
  • Vrijwilligers kunnen bestanden met persoonsgegevens krijgen voor zover die nodig zijn voor
    de uitoefening van hun functie (bijvoorbeeld de verspreiding van het parochieblad of de
    uitvoering van de Actie Kerkbalans). Zij vernietigen deze bestanden zodra deze niet langer
    nodig zijn.

8. Recht op inzage en correctie

  • Iedere parochiaan heeft recht op inzage in de over hem/haar opgeslagen persoonsgegevens.
    U kunt daarvoor een verzoek indienen, voorzien van identificatie, bij het
    parochiesecretariaat. De contactgegevens staan bovenaan deze privacyverklaring vermeld.
  • Als u een fout aantreft, kunt u deze doorgeven aan het parochiesecretariaat.

9. Verwijderen van gegevens

  • Een verzoek om contactgegevens, financiële of andere algemene persoonsgegevens te
    verwijderen kunt u richten aan het parochiesecretariaat. De contactgegevens van het
    parochiesecretariaat vindt u bovenaan de privacyverklaring. De ledenadministrateurs of de
    leden van het parochiebestuur behandelen uw verzoek.
  • Indien u zich wilt uitschrijven als parochiaan vragen wij u de geldende procedure in- en
    uitschrijving R.-K. Kerk te volgen. Informatie over deze procedure en het formulier daarvoor
    vindt u op de website www.rkkerk.nl. Dit formulier stuurt u naar het parochiesecretariaat. De
    contactgegevens van het parochiesecretariaat vindt u bovenaan deze privacyverklaring. De
    ledenadministrateurs van de parochie of de leden van het parochiebestuur behandelen uw
    verzoek.

10. Klachtrecht

  • Verzoeken of klachten m.b.t. de behandeling van persoonsgegevens kunnen door de
    betrokkene worden gestuurd aan het parochiebestuur. De contactgegevens vindt u
    bovenaan deze privacyverklaring.
  • Betrokkene krijgt schriftelijk bericht over het resultaat van het ingediende verzoek of de
    ingediende klacht.
  • Indien het parochiebestuur het verzoek of de klacht niet of slechts gedeeltelijk honoreert kan
    de betrokkene desgewenst een klacht inzake het geschil met de parochie richten aan de
    Autoriteit Persoonsgegevens:Autoriteit Persoonsgegevens
    T.a.v. de klachtencoördinator
    Postbus 93374
    2509 AJ DEN HAAG

 

Dreumel, 17 oktober 2018

Vieringen & Misintenties

H. Mis

zaterdag 11 juli, 19:00
H. Willibrorduskerk - Boven Leeuwen

In Memoriam

Gerard Hol

13 juni 2020 uit Beneden-Leeuwen

Aankomende activiteiten

Onze parochie bestaat uit acht kerkdorpen: Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan één van onze locaties!

Meer informatie

Parochiesecretariaat
Rooijsestraat 65
6621 AK Dreumel
Tel: (0487) 57 12 30

E-mail: sintchristoffelparochie@gmail.com

Bankrekeningnummer IBAN: NL14RABO0146903684

Meer contactgegevens

Copyright: Sint Christoffelparochie

Privacybeleid | Website door: Webheld.nl