Boete en verzoening (biecht) is een van de zeven sacramenten binnen onze Kerk. Om preciezer te zijn: het is een sacrament van genezing.
Vallen en opstaan
In het leven van een mens wordt geen doel ooit helemaal direct bereikt. Vaak is het een kwestie van vallen en opstaan, met stappen vooruit en stappen achteruit. Zo werkt het ook in het christelijk leven. Als kinderen van God zijn we bestemd tot geluk: om te leven in liefde, vrede en volmaaktheid. Gelukkig ervaren we dit ook vaak.
Beschadigde relatie
Maar geregeld hebben we ook de neiging om onszelf voorop te plaatsen en God en anderen te vergeten. We brengen soms schade toe aan de relatie met hen. Het toebrengen van deze schade noemen we zonde. Deze zonde en het besef van schuld werken door in ons leven – tot in onze ziel. Het drukt, maakt ongelukkig en kan ons zelfs in de vernieling brengen.
Sacrament van boete en verzoening
Op eigen kracht kunnen we onze relatie met God en anderen niet herstellen. Hiervoor is genezing door God nodig. In de heilige Schrift lezen we dat Jezus zonden vergeeft en genezing brengt. Wij mogen deze genezing ontvangen in het sacrament van Boete en Verzoening.
Een nieuwe start
Wat gebeurt er tijdens het sacrament van boete en verzoening? We spreken tegenover God eerlijk uit wat ons spijt en we vragen vergeving hiervoor. De priester hoort namens Christus onze belijdenis van spijt en geeft de absolutie, de vergeving van zonden. Zo wordt onze relatie met God en met anderen hersteld. Een nieuwe start. We staan weer op en gaan verder op onze weg. Verder met onze roeping om gelukkig te worden als kind van God.
Ontvang het sacrament van boete en verzoening
Wilt u als katholiek het sacrament van boete en verzoening ontvangen? Dat kan op elk moment. Neem contact op met een van de parochiepriesters.