Wie was Sint-Jozef?

Paus Franciscus heeft dit jaar uitgeroepen tot Sint-Jozefjaar en op 19 maart vieren wij zijn feestdag.

Volgens het evangelie van Matteüs was Jozef verloofd met Maria, die zwanger werd zonder gemeenschap met haar verloofde te hebben gehad. Jozef wilde haar niet in opspraak brengen en dacht erover in het geheim van haar weg te gaan. Maar in een droom verscheen een engel van de Heer die Jozef vertelde dat Maria zwanger was van de Heilige Geest. Jozef kon gerust met Maria trouwen, wat hij ook deed.

Wat Jozef ons heeft voorgeleefd is dé houding van een gelovige: niet je eigen bekwaamheden, vaardigheden, kennis of carrière zal ons redden, maar alleen onze kleinheid, onze eenvoud en nederigheid.

Het draait niet altijd om jezelf. Je bent vruchtbaar door je eenvoud, je zorg en je hartelijke liefde. Dat is wat Jozef ons laat zien.

Jozef als beschermheilige

Jozef is de patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders. Verder wordt hij aangeroepen als patroon van maagden, religieuze communiteiten, echtgenoten, het huisgezin en van stervenden. Smakt, gemeente Venray, is de enige bedevaartplaats van Sint-Jozef in Nederland, een bezoek waard.

Dat Jozef ons tot voorbeeld mag dienen.

(Foto Diana Nieuwold)